Sobí mach nie je mach?

Sobí mach 

Tento názov je najpoužívanejší a najznámejší vo svete, ale v skutočnosti ide o druh lišajníka - Cladonia Stellaris. Teda nie je to obyčajný mach obrastajúci kamene, rašelinu či stromy v našich bežných lesoch. Je to dokonca jeden z poddruhov lišajníka. Lišajník je symbiózou húb a rias. Je prirodzene svetlošedý s nádychom do zelena. Nemá riadny koreňový systém, absorbuje vlhkosť z vlhkého vzduchu a živiny si berie priamo zo vzduchu. Ale ostaneme pri jeho názve sobí mach. 

Pôvod sobieho machu

Prirodzeným prostredím výskytu sobieho machu sú arktické oblasti severných krajín, kde tvorí rozsiahle koberce. Rastie na povrchu holej pôdy alebo štrku v drsnom prostredí ihličnatých lesov. Nemožno ho preto pestovať v žiadnom inom prostredí. Nami používaný sobí mach je zbieraný vždy ručne. Nielen preto, aby po zbere úplne nevymizol, ale aby dorástol tak rýchlo ako je to len možné. A to je zabezpečené práve vďaka šetrnému ručnému zberu. Zber sobieho machu neškodí ani sobom. Soby ho síce majú v jedálničku, vďaka čomu získal pomenovanie, ale tie žijú v iných oblastiach krajiny než je povolený samotný zber. 

A na záver, sobí mach nie je mach a ani sobí. Čo je ale fakt, je to 100% prírodný produkt. Presvedčte sa o tom sami pri pohľade na naše machové  obrazy v ponuke. 

sobi mach neni mach